C GRUBU:
ABD
Dilly(Dilaver) DUKA& Bryan ARGUEZ: Amerika’nın takımına baktığınızda gerçekten futbolun güzellikleri adına bir şeyler görmek zor. İlk maçta sonradan oyuna girerek dikkatimi çekmeyi başaran Dilaver Duka, yetenğiyle “düz” takımında kendi farklılığını belli ediyor. Topla sıcaklığı iyi olan bu oyuncu turnuvadaki iki iyi birleşik devletliden biri.(İlk adının Dilaver olması nedeniyle merakımı çelen bu oyuncuyla maçtan sonra konuşmayı başardım. Türk asıllı değil Arnavut asıllıymışve Türkiye’de oynamayı düşünebilirmiş). Diğer oyuncu ise defansif orta saha görevini üstlenen Bryan Arguez. Doğru zamanda doğru müdahaleleri yapabilen Arguez, kaptığı topları doğru şekilde kullanmayı biliyor.
ALMANYA
Lewis HOLTBY: Kesinlikle takımının kreatif özelliğinin %90’ını sırtlayan bir oyuncu. Çok doğru yerlere çok doğru şiddetle paslar atarak her an arkadaşlarını gol pozisyonunu sokmayı başaran Holtby, Almanya takımında en beğendiğim oyuncuydu. Bonservisi Schalke’de olan bu oyuncunun ismini ilerleyen zamanlarda Bundesliga’da duyacağımıza eminim.
Richard SUKUTA-PASU: Uzun boyu, güçlü fiziği ve teknik kapasitesi ile Almanya takımının ilerideki tek forveti görevini üstlenen bu siyahi oyuncu turnuva başlamadan önce BENDER kardeşlerle en çok merakla beklenen oyuncuydu. Turnuvada iyi işler yapıyor. Takımı Leverkusen’in şu an forvet bolluğunda Bundesliga’da kendine kiralık olarak başka bir takımda yer bulacağını ve önemli bir oyuncu haline geleceğini düşünüyorum.
KAMERUN
Olivier BOUMALE: Özellikle duran topları çok etkili kullanan bu oyuncu her iki kanatta da oynayabiliyor. Defansif anlamda gelişmesi gerekse de kötü Kamerun takımında kendini belli eden bir oyuncu. İspanya’da Albacete’de oynuyor. Gelişimi takip edilmeli.
KORE CUMHURİYETİ
Oh JAE SUK: Sağ bek pozisyonunda oynayan bu oyuncuyu iki maç izledim. Defansif anlamda mükemmel bir disiplini olan Jae Suk, ikili mücadelelerin yüzde 90 ‘nında ayakta kalmayı başaran taraf oluyor. İleri çıkarken topları rastgele değil ayağa oynamaya çalışmasıyla zeki bir bek olduğunu kanıtlayan Koreli ofansif anlamda biraz daha geliştiğinde çok sağlam bir oyuncu olacaktır.
Koo JA CHEOL: Kaptan takımının en başarılı oyuncusu diyebilirim. Orta sahada defansın önünde tek başına ön libero oynayan Ja Cheol’ün mücadele gücü 90 dakika boyunca devam ederken takımının kreatif yükünü de sırtlayabiliyor.Enteresan bir oyuncu.
D GRUBU:
GANA
Ransford OSEI: Turnuvada takım olmayı başarabilmiş az birkaç takımdan biri. 90 dakika boyunca tükenmek bilmeyen kondisyonlarını ilerideki yetenekli oyuncuları ile birleştirince her takıma kök söktürüyor bu Gana. Twente’nin oyuncusu olan Osei ise Gana takımının yetenekli ve güçlü orta sahasının getirdiği topları gole çevirerek önemli ve izlenmeye değer bir oyuncu olduğunu kanıtladı.
Takip edilmesi gerek diğer oyuncular: Quansah, Ayew, Mensah
URUGUAY
Tabare VIUDEZ: Uruguay takımı gerçekten izlenmeye değer bir takım. Potansiyeli yüksek olan birçok oyuncu mevcut. Viudez takımın en çabuk, yetenekli, rakibinin üstüne giden ve gole yakın oyuncusu. İngiltere’ye attığı bir vole golü var ki inanılmaz…
Nicolas LODEIRO: Takımı için her şeyi yapan bir kaptan. Defansif orta saha yada ofansif orta saha görevlerini rahatlıkla üstlenebiliyor. Ama asıl yeri orta sahanın ortası. Koşuyor, mücadele ediyor, top kazanıyor, topu ileri taşıyor, arkadaşlarını pozisyona sokuyor ve gol atıyor. İtalyan scoutları mest etti…
Jonathan URRETAVISCAYA: Cezası nedeniyle gittiğim iki Uruguay maçından sadece birinde izleme fırsatı bulduğum bu oyuncu ayağına çok hakim, agresif, topla hızlı ve pozisyon yaratmakta yeteneği olan bir oyuncu. Bir maçın tam 90 dakikasında oynadığını göremesem de bende iz bırakan bir oyuncu.
Stoperler Marcelo SILVA, Robert HERRERA ve Sebastian COATES(oyun stili Lugano’ya çok ama çok benziyor ama onun gereksiz oyun dışı agresiflikleri yok) ve orta sahada Mauricio PEREYRA aynı zamanda gelecek vadeden oyuncular…
E GRUBU:
BREZİLYA
Rafael TOLOI: Kesinlikle Brezilya’nın ileride çok yetenekli oyuncuları var ama beni mest eden oyuncu defansın tam ortasından geldi. Toloi’nin üst düzey top tekniği olmasına rağmen kesinlikle basit oynamaktan vazgeçmemesi, defanstaki soğukkanlılığı, müdahalelerdeki timing’i, pozisyonlardaki tehlike sezisi çok üst düzeyde. Bugün Türk olsaydı, 19 yaşında olan bu oyuncu, milli takımımızdaki “bir” stoperden iki kat daha iyi iş yapardı.
Paolo HENRIQUE: Fenerbahçe taraftarları hiç korkmasın yeni Alex yolda.. Özgüveni yüksek olan bu oyuncu ondan daha yüksek bir tekniğe sahip. Topla ilişkisi gerçekten çok klas. Duran topları iyi kullanabiliyor ve top saklamayı iyi biliyor. Fakat en önemli özelliği arkadaşlarına her zaman mümkün olan en iyi pası atması. Defansif anlamda ise yeterli değil takım savunmasına yardımcı olduğunu söylemek yanlış olur. İzleyenleri etkilediğini söylemek gerek..
Alan KARDEC: 1.88’lik boyuyla hava toplarında çok etkili olan bu oyuncu ayaklarına da hakim. Top kendisine geldiğinde rakip defansların çekindiği bir oyuncu olan Kardec, arkadan iyi beslendiği takdirdeJardel gibi bir gol makinası olabilir.
DIOGO: Brezilya’nın havasından olsa gerek sol bekler ofansif anlamda bir başka etkili oluyor sambacılarda. Her atakta oyuna katılan Diogo’nun üst düzey top tekniği ve kontrolü ile futsal temeli olduğu açıkça görülüyor. Birebirde ilk hareketi çok hızlı yaparak çok rahat adam geçen bu oyuncunun defansif anlamda gelişmeye ihtiyacı var fakat önündeki kanat oyuncusu içeri giren tarzda bir oyuncu ise sol kanadı çok daha etkili kullanıyor.
GIULIANO, SOUZA, DOUGLAS çok yetenekli ve takımları için önemli oyuncular. Takip edilmeliler.
ÇEK CUMHURİYETİ
Lukas VACHA: Sağ kanatta oynayan bu oyuncu çalışkanlığını yeteneği ile birleştirebilen bir isim. Ofansta çek takımının önemli oyuncularından.
Martin ZEMAN, Jan MORAVEK, Ondrej MAZUCH göze çarpanlardan, Avrupa liglerinde isimlerini duyacağız..
AVUSTRALYA
Kofi DANNING: Avustralya’nın siyahi sağ kanat oyuncusu Danning çabuk ve topla yetenekli bir oyuncu. İzlediğim 3 maçta da teknik direktör tarafından sağ kanada hapsedilmesi yanılış oldu bence. Takımda izleyenlerin dikkatini çeken tek oyuncuydu diyebilirim.
F GRUBU:
MACARİSTAN
Vladimir KOMAN: Takımı için kilit hale gelmiş bu oyuncu forvetle defans arasındaki ilişkiyi iyi kuruyor zaten mücadeleci yapısı ve teknik kapasitesi buna olanak sağlıyor. İtalyan takımı Bari’nin Macar oyuncuyu kadrosunda bulundurmasının nedeni oyuncuyu izleyince açıkça anlaşılıyor.
Özetlemek gerekirse dünya futbolu artık belirli bir taktiğe doğru gidiyor sadece çok küçük değişiklikler takımların oyun yapısını birbirinden ayırıyor. Artık herkes defansını 4’lü olarak kurarken ileride tek forvetli(güçlü,uzun ve teknik) ve kenarlarda daha ofansif oyuncu kurgusunu kullanıyor. Tek fark bazen çift ön liberolu bazen de tek ön liberolu sistemin tercih edilmesi oluyor.
Benim turnuvada en büyük üzüntülerimden biri de; tribünde Barcelona’nın, Arsenal’in, Atletico Madrid’in, Marsilya’nın ve ismini buraya yazmakla bitiremeyeceğim birçok dünya takımının scoutlarıyla, sahada izlediğimiz Türk bir oyuncunun hakkında konuşamamak oldu. Özbekistan’ın, Tahiti’nin olduğu bir turnuvada en azından biz bir üst tura çıkabilirdik. Yazık oldu…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder